De Geelse Derdewereldraad heet vanaf nu Geelse Mondiale Raad. Deze adviesraad geeft advies aan stad Geel over mondiale thema's zoals wereldburgerschap, solidariteit en mondiale samenwerking.

Om Gelenaars bewust te maken van deze thema's, organiseert en ondersteunt deze adviesraad ook allerlei activiteiten zoals Zuidergekte, De Langste Tafel, Oxfam geschenkenbeurs, activiteiten voor projecten in het Zuiden ...

De naam Derdewereldraad dekte al een tijd de lading niet meer. In deze coronatijden bleek nog maar eens dat er maar één wereld is en dat solidariteit uitgedragen wordt over de hele wereld. Daarom kozen de raadsleden voor Geelse Mondiale Raad als nieuwe naam.

Corona slaat nog harder toe in het Zuiden

De projecten die de Geelse Mondiale Raad steunt in het Zuiden lijden erg onder de coronacrisis. Regio's worden nog dieper in de armoede gedrukt door het sluiten van de informele economie.

Met de noodhulpsubsidie van de stad konden preventieve middelen tegen covid-19 uitgedeeld worden: zeep, proper water, mondmaskers...

Met de tweede noodhulpsubsidie zullen de economische activiteiten zo goed mogelijk terug opgestart worden om weer brood op de plank te brengen bij de mensen daar.

Focus op inhoudelijk werk

Wegens de coronamaatregelen zal de Geelse Mondiale Raad ook in 2021 minder activiteiten kunnen organiseren. De focus ligt daarom op inhoudelijk werk. Zo zal de raad nadenken over wereldburgerschapseducatie in Geel en het Geelse mondiale beleid.

De Mondiale Raad hoopt dat het evenement De Langste Tafel op 19 september kan plaatsvinden. Dan komen jaarlijks alle nationaliteiten van Geel bij elkaar voor een verbindende activiteit. Tijdens het eerstvolgende evenement zal ook de nieuwe naam 'Mondiale Raad' extra in de kijker worden gezet.

Nieuwe mensen zijn altijd welkom bij de Mondiale Raad. Wil je iets bijdragen aan eender wat met een mondiaal tintje? Neem contact op met het secretariaat van de Geelse Mondiale Raad via gelijke.kansen@geel.be.